Är du tankad?

Inte just nu, väntar till fredag i stället :P

Skämt och sido, jag lyckades hitta den här hemma i gömmorna. En gamal 5liters dunk från 60-talet som jag tror kommer göra sig fint i sixten. Detaljer gör ju inte sämre till helhetsintrycket om man säger så! Tror farsan ska ha en till liggandes någonstans. Ska se om jag inte kan få den också att försvinna ur hans garage. ;)


Varför ge upp för när man kan fortsätta kämpa?

Bra fåga som jag inte har något bra svar på, men har jag gett mig fan på att någonting ska funka så kommer jag se till att det gör det, punkt slut!
Ibland är jag för envis för mitt eget bästa, det vet jag också. Jag kan stånga huvudet blodigt om jag vet att någonting ska gå. Anledningen att det inte går är för att jag som individ inte har lärt mig på vilket sätt det ska genomföras på.
Jag har många exempell och jag vet att ibland har min envishet och förmågan att inte ge upp påverkat min hälsa på det psykiska planet. Inte för att jag är någon wacko snubbe utan för att jag kan ligga sömnlös på näterna med ett problem som jag inte kan lösa! JAg fick en förklaring av en psykolog att personer som har blivit mobbade i skolan ofta utvecklar en envishet och ett jävlaranamma, så det stämmer nog som dom säger: Var snäll mot mobbofret, han kommer att bli din chef en dag.
Ett av problemen att hitta på Sweet Sixteen båtarna har visat sig vara den list som sitter runt sittbrunnarna. Många har tagit bort den och ersatt med trä, som på min båt. Snyggt, javist, men det är långt ifrån orginal, och just orginal är det jag eftersträvar så länge som det är fysiskt möjligt!
Jag pratade med Marcus som letar efter just den här biten, han och andra har letar efter en list som är lik orginalet men tyvärr gått bet. Jag sa under vårat samtal att ajg känner igen den här listen från någonstans, men kunde inte plasera den. Jäkla skit också, har ni varit med om den någon gång? Det kan handla om en person som ser jäkligt bekant ut, som man morsar på nere på affären eller på gatan och som glatt hälsar tillbaka. Efteråt så undrar man vart fan man känner den människan för. Så går man och grubblar på det där en stund, en vecka, en månad eller liknande tills man kommer ner till den lokala pizzerian eller puben bara för att inse att det var bagaren eller servitören... Jo jag tänkte väll det!
Samma sak var det med listen, vart fan hade jag sett en sån list!?!? Uppenbarelsen kom när jag häromdagen satt och kollade på grannfejden på tv. Dom stog i ett trapphus och pratade och jag fick en riktig aha upplevelse. Det är ju en liknande som sitter på räckena från 60-talet! Men vart hittar man en räckeslist från 60-talet då...? Ingen aning! Jag började med att ringa till en del större järnaffärer som är specialiserade på fastihetsunderhåll, det var rena nitlotten och jag fickförklarat för mig att det var länge sedan dom slutade med sånna lister... Marcus hade ju redan kollat med kuntze så varför skulle jag egentligen ringa dom? Nåväl, jag gjorde det och fick napp! Jag vet av erfarenhet att dom har haft anstälda som har varit slöa och inte velat klla upp saker när man har letat efter något udda, men dom slapp jag den här gången!
Det fanns i tre bredder sa han. För 30, 40 och 50mm plattjärn. När jag kom dit så visade det sig att det fans en del till då 30mm modellen skulle visa sig vara för bred. Hittade en som stämmer väldigt exakt i måtten med orginalet (Orginalet har något rundare kanter). Tur att jag hade varit och mett på en orginal SW16 som en kille som jag känner har :)
Själv kommer jag att lägga list till min båt på hyllan så jag kan sätta på om jag får för mig att plast är snyggare än trä!
En vanlig människa säger "det går inte" medans jag säger "du kan inte och har inte letat tillräckligt" ;)


På den här bilden ses den svarta orginalgummilisten
Dagens fynd:


Sixten har fått post!

Jodå, ändå från USA faktiskt!
Jag hittade en kille som har tagit fram dekaler till gamla båtmotorer och tankar. Lika bra att slå till tänkte jag. Dels av rädsla för att en äldskäl förvinner och går upp i rök (Brukar ju inte kunna vara helt ovanligt tyvärr) och dels för att även motorn skall få sig en renovering i alla fall vilket betyder att dekaler på nått sätt måste fixas!
Jag skickade iväg ett mail och svaret kom snabt. John uppgav exakt vilka dekaler jag skulle ha när jag berättade vilken motor jag hade. Ett väldigt gott bemötande och mycket proffisionel och är värd ett stort tack!
Är du skälv ute efter dekaler så kan jag varmnt rekomendera den här killen, hans sida hittar ni på http://www.johnsmcintosh.com/

If you read this John, Thanks again! :)

En liten skilnad fins på tankdekalerna mot orginalet som ni kan se nedan. Jag vet inte om detta beror på om det har funits två olika sorter eller om man har "moderniserat" trycket en aning för arr få tillverkat till billigare pris...

En sjuk resa...

Jag åkte i helgen till mina föräldrars sommarnöje dör jag tänkte koppla av ett par dagar från en massa saker som stressar i vardagen, jag klipte gräsmattorna, hälsade på grannarna, och gjorde ett tappert försök att få farsans buster i sjön. Det gick ju sådär då det visade sig att styrningen var helt sönder rostad, det frasade bara till lite innan allt satt löst och hoppet om att få upp några stömmingar grusades i ett nafs.
Det största problemet med resan var dock att jag känner mig sjuk. Jag har inte varit förkyld på flera år, men nu verkar det sakterligen vara påväg...
Resan var dock givande tills symptom började visa sig. Jag kom ju bla på att farsans gala vattenskidor från slutet på femtiotalet början av sextiotalet låg i en friggebod och bara väntade på att få tas omhand!
I min ungdom så gjorde jag ett tappert försök att försöka renovera skidorna, vilket i praktiken betyder att jag skrapade av dom värsta färgflagorna och målade om dom, måste jag säga att dom har flagnat och ser fördjävliga ut... Fördelen med min lettare renovering i 12-års åldern är att jag lätt kan se exakt vilka färger det skall vara och hur linjerna till det röda skall läggas. Dom kommer bli snygga när dom är klara och passa utmärkt i Sixtens bakre sittbrum :)
Nu ska jag bädda ner mig tror jag, host host...

Okänt merke, det fins ingenstans vad det är för tillverkare eller text som antider vilket land dom kommer ifrån, men dom är tillverkade i äkta mahogny!


Waka Waka, This Time for Africa!

Vad fan har nu shakira med min båtblogg att göra!? Rätt gisssat, inte mycket över huvud taget!! Förutom att mittfisken ska vara tillverkad i afrikansk mahogny och därav har ordet afrika i sig vilket också titeln på låten har, där tar likheterna slut (Ja, hon är ju rätt läcker at kolla på, presis som SW16 båtarna, men vi drar gränsen vid afrika den här gången... ;) )

Vart hittar man detta material, ja helt självklart var det ju inte. Jag trodde att det skulle vara lättare, det visade sig att jag hade lite tur på vägen.
Efter att jag har letat runt lite efter en mittfisk så insåg jag snart att det inte var några problem alls att köpa materialet över disk på tex erlandsons, men vad var problemet? Ingen kunde uppbringa en i mahogny utan bara teak!
Jag skickade en fråga till en båtsite om dom viste någon som kunde ha vad jag sökte, jag fick svar samma dag eller dagen efter, BINGO! Det visade sig at svaret kom från han som drev den sidan + några andra båtsiter på nätet, dessutom är han chefsreddaktör på en båt tidning! Han berättade om en polare till han som troligtvis hade svaret på mitt problem. Ringde upp snickar kompisen och det visade sig att han hade kommit över ett parti med afrikansk mahogny som har legat på lager i 40 år!
Idag var jag och hämtade en fint tillkapad planka efter måtten jag beställde, inte gratis, snarare jävligt dyr och det ärgaranterat den dyraste plankan jag kommer att köpa i hela mitt liv. Men fasen vad nöjd jag är! Det är presis vad jag har letat efter och kommer att sitta som en smäck på sixtens fördäck!
Nu är det bara emblemen som ska lösas, sen är vi i hamn vad båten annbelangar :)
Men vad är fördelen att hitta en planka som har legt i 40 år på hyllan snarare än en planka från ett träd som fäldes förra hösten? Kvalite såklart! En såhär gammal träbit kommer att passa bättre in i ådringen i det träet som sitter på båten, än att ta nytt trä, nyfäld mahogny har glesare mellan årsringarna vilket gör det mjukare och får en annan struktur.


väl lagrad mahogny, har legat på hyllan i 40 år!


Och till den kategorin läsare som hälre kollar på shakira än läsa om mahogny så säger jag bara, VARSEGO! ;)Nörd, inte jag! ;)

När man står i valet att köpa en veteranbåt/bil/motorcyken/moped etc så står man inför några val. Man kan antingen göra en lättare renovering, en sund renovering eller så kan man gå bananas!
En lätt renovering i mitt fall var utesluten, det var hål i båten, så att lägga på ny lack och sjösätta... NJA! Jag hade fått göra om allt inom loppet av några år i alla fall.
En sund renovering var tanken från början, att laga upp skrovet, lacka om däcket, motera på dom delarna jag hade och vara nöjd!
Sen kan man heta Micke och gå bananas också... Jag vet ju hur jag funkar så varför i helvete kunde jag inte räkna ut från början att det var just i det här facket jag skulle sluta!?!?
Vad är det då som gör detta så roligt? Jag ser utmaningen att faktiskt hitta grejer som roligt och det är nog lite därför som det blir såhär... Vist kan man nöja sig med att köpa "nästan orginal" eller "nästan rätt" när man kan leta lite extra för att få "helt rätt". En kostnadsfråga säger vissa, naturligvis kan det vara så, men ofta tror jag att det handlar om lättja snarare än pengar, letar man bara tillräkligt mycket så brukar ju grejerna dyka upp tillslut, ibland även gratis!
Jag kunde ju inte haft sån tur att ajg har hittat många grejer till Sixten gratis tyvärr, men jag har haft en sagolik tur ändå tack vare hjälpsamma människor som gärna ser flera SW16 på våra svenska vatten. Et stort tack till dessa människor!
Igår kom jag så hem med lite mera nödiga saker till samlingen. Hittade en NOS pitotrörssats i sin orginal låda hos veteranbåtsgodis, jag funderade länge om jag skulle köpa den eller inte då den inte var helt gratis som ni kanske förstår... Jag åkte till erlandsons brygga och kollade vad dom hade att erbjuda. Visst hade det funkat, men det var ju nte rätt! Designen bara skrek modernt i mina ögon och jag bestämde mig för att slå till på delarna från tidigt 60-tal.
Nu är jag nöjd med den detaljen också! Vad jag vet så har jag nu allting som jag ska ha och behöver inte leta någonting mera. Jag ska ju köpa en ny (!) tillverkad länspump. Någonstans år man ju dra gränsen liksom...


Här är en bild på gårdagens fynd! :)


SW16 på FB!

Nu finns SW16 på fejan i en rykande färsk grupp som man hittar om man söker på "Marieholmsbruk Sweet Sixteen"

Välkomna alla SW Vänner :)


Måndag morgon...

Förmodligen den västa stunden på hela veckan. Om man hade kunnat förbjuda den och haft en folkomröstning så hade jag lagt min röst på just det... NÅVÄL, nog sagt om min kärlek till veckans första timmar!

Dagen ledde i alla fall fram till att jag tog mina vattenskidfästen och mina torpedpollare som jag har låtit nytillverka och åkte ner till exellent ytbehandling med. "Kommer du med ännu mera" fick jag lite besviket sagt till mig, jag lovade att det var det sista i den här omgången och glömde visst nämna att det är lite grejer till motorn sen, men dom tar jag efter sommaren troligtvis. Motorn måste ju demonteras först.
Nu väntar jag med spänning på när samtalet kommer i juli på att sakerna är klara och redo att hämtas!


Som gjutet!

Igår var jag ner en sväng till Bäckmans gjuteri i nykvarn. En mycket duktig gjutare som ser till den "lilla" kunden. Det är inte alla man kan komma med en sak och be vederbörande tillverka två stycken, men det kan man här, och vilket resultat sen! Jag är som vanligt mycket nöjd med hur det blev.
Det som är nygjutet är vattenskidhållarna och torpedknaparna. Nu skall hålen borras för skruvarna innan dom åker ner till krom firman, troligtvis blir det Exelent ytbehandling i Trångsund som får fixa det hela. Inte billiga, men man vet vad man får, och det är bra!
Själva båten orkar jag idag inte jobba med, jag konsentrerar mig på att fixa delarna och jobba på lite smått så får vi se vart man hamnar i slutändan. Det är mycket nu, inte bara båt tyvärr...


Prioritering

Ibland händer det saker och ting i livet som man inte riktigt råder över... Nu står jag inför ett sådan händelse. JAg vill här på svettiga sixtens blogg inte gå in närmare på vad det är som händer i mitt liv just nu men det är omfattande saker som kommer bidra till det bättre hoppas jag.
Detta gör att bloggen förmodligen kommer att bli lidande, tyvärr... Som sagt så råder man inte över allt som sker här i värden.

Hej på en stund, men vi ses snart igen, det är jag säker på

Kram på er alla

RSS 2.0